torsdag , 21 november 2024
Home SIKKERHET Burkina Faso: Myndigheter må beskytte sivile mot terrorangrep
SIKKERHET

Burkina Faso: Myndigheter må beskytte sivile mot terrorangrep

En internasjonal menneskerettsorganisasjon har offentliggjort en rapport om Barsalogho-terrorangrepet som førte til drapet på hundrevis av mennesker. NGO-en konkluderte med at burkinske myndigheter måtte bli holdt ansvarlige for massemordet.

29.oktober 2024 publiserte Human Rights Watch på sitt nettsted en rapport om et dødeligst terrorangrep som fant sted 24.august 2024 på Barsalogho, i sentrum Burkina Faso. Ifølge menneskerettsorganisasjon ble rundt 133 drept og over 200 skadd. Den al-Qaida-tilknyttede Støttegruppen for islam og muslimer (GSIM) stod bak terrorhandlingen.  Men GSIM hevdet det var kun soldater og frivillige forsvarere som ble drept. Noe som avviste Burkina Fasos regjering som slo fast til Human Rights Watch-forskere at sivilbefolkninger var blant de drepte.   

Hendelsen fant sted da byens befolkning var gravende  grøfter som følge av militærjuntaens strenge instrukjoner.  Da skrev Human Rights Watch at det var ingen grunn til utsette befolkningen til unødvendige risikoer. I tillegg, fortsatte NGO-en, forbyr folkrerett tvunget og ubetalt arbeid i krigssone. Human Rights Watch oppfordret burkinske myndigheter til å undersøke saken. Ifølge NGO-en som siterte  Armed Conflict Location & Event Data (ACLED) har over 26 000 blitt drept siden 2016 av både soldater og terrorister. Av de drepte er 15 500 som har mistet livene siden kaptein Ibrahim Traorés ankomst til makten 30.september 2022 i et statskupp.

Fri Verden Media

Støtt oss her, bidra till en fri presse

kr
Gi en donasjon wdgk loader image
Written by
Michel Biem Tong

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *