lørdag , 13 juli 2024
Home LEDELSE Tunisia: 92% boikottet parlamentsvalg
LEDELSE

Tunisia: 92% boikottet parlamentsvalg

Analytikere synes at avholdsandelen er den verste siden 2011. Opposisjonspartier ber president Kais Saed om å trekke seg.

17.desember 2022 var det parlamentsvalg i Tunisia, nord i Afrika. Men kun 8% av velgerne deltok i valget. Det vil si 92% takket nei til å kaste stemmeseddel i valgurne, ifølge tallene av Agence France Presse(AFP). Det er fransk nyhetsbyrået.

Siden 2011-folkelig opprør som kastet ut den daværende presidenten for Tunisia Zine Al-Abidine Ben Ali er denne avholdsandelen rekord, skriver APF-journalister. Etter at han stemte inviterte presidenten Kais Saed for til å stemme massivt, melder Radio France Internationale (RFI).

Den franske radio-stasjonen RFI intervjuet flere tunisere under valgdag. De syntes at parlamentsvalget er unødvendig fordi presidenten er så allmektig at nasjonalsforsamling ikke kan kontrollere han. Derfor foretrekket noen å se på VM-kamp mellom Kroatia og Marokko.

For sin del fortalte Instance supérieure indépendante pour les élections (Isie), en tunisisk selvstendig valgkommisjon, at mange partier mistet lov til å få offentlige finansieringer for valkamp etter valglovs endring. 

I slutten av valget reagerte sterkt ledere for opposisjonspartier. I samtale med AFP krav Ahmed Nejib Chebbi at Kais Saed må trekke seg. Den presidenten for Front pour le Salut National-partiet begrunnet at tuniserne nektet å stemme fordi de avviser Saeds politikk.

Ved sin ankomst i makten i juli 2021 oppløste Kais Saed parlamentet mens avskjediget statsministeren. Parlamentsvalget fant sted i sammenheng med matprisveksten.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *