søndag , 14 april 2024
Home LOVEN Tsjad: Over 400 fra opprørsstyrker i retten etter presidentens drap
LOVEN

Tsjad: Over 400 fra opprørsstyrker i retten etter presidentens drap

454 væpnede opprørere er tiltalt for drapet på landets tidligere president.

21.april 2021 ble Idris Deby Itno drept ved fronten. Deby Itno var marskalk i den tsjadiske hæren og hadde vært Tsjads president i over 30 år. Tsjad ligger sentralt i Afrika. Mandag startet rettssaken knyttet til drapet på den avdøde presidenten i ankedomstolen i N’djamena (hovedstad). Den ligger i Klessom fengselet, sør i byen.

454 væpnede opprørere ble fremstilt for retten. De tilhører  opprørsbevegelsen som kalles Front pour l’Alternance et la Concorde du Tchad. Ifølge påtalemyndighetene er opprørskjemperne tiltalt for terror og brudd på statens sikkerhet blant annet. Rettssaken skal avholdes bak lukkede dører.

Tsjads historie er preget av borgerkriger og statskupp. I desember 1990 overtok Idris Deby makten fra Hissène Habre etter et statskupp. Habre kom til makten på samme måte i år 1982. Den første presidenten for Tsjad het Francois Tombalbaye. Han mistet livet etter et annet statskupp den 13. april 1975.

Før hans død ble Idris Deby gjenvalgt for sjette gang i 12.april 2021. Så langt er det en militærjunta som styrer Tsjad. Mahamat Deby Itno er sjefen for juntaen. Han er sønnen til Idris Deby Itno.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *