fredag , 12 juli 2024
Home LEDELSE Tretti aktivister pågrepet i Kirgisistan
LEDELSE

Tretti aktivister pågrepet i Kirgisistan

-Hemmelige tjenester beskylder aktivister for å ha planlagt statskupp

-Myndighetene mener en berømt opposisjonsleder står bak komplottet

Kirgisistans hemmelige tjenester (GKNB) meldte tirsdag 6.juni 2023 at de pågrep tretti personer. GKNB forklarte at de pågrepede planla både folkelig opprør og statskupp mot myndighetene. Hemmelige agenter la til at de var i ferd med å motta finansiering fra utlandet, slik at operasjonen kan gjennomføres.

GKNB pekte på Rosa Nourmatova som bakkvinne av statskuppforsøket. Rosa Nourmatova er leder for Eldik Kenech (Folkets Råd). Dette er et opposisjonsparti som ikke er representert i nasjonalforsamlingen. Hemmelige agenter meldte at Nourmatova arrangerte flere møter med hundre personer for å overta makten med makt. Landet opplevde statskupper i 2005 og 2010.

Kirgisistan er en tidligere sovjetisk republikk. Der klager regelmessig motstandere på politiske press over medier og menneskerettsorganisasjoner. Landet har sterkt forhold til Russland. Men den russiske regjeringen mener pågripelsen er noe «alarmerende». Sadyr Japarov har styrt Kirgisistan siden 2021. Han er en tidligere politisk fange. Japarov kom seg ut av fengsel i oktober 2020.

Fri Verden Media med Agence France Presse   

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *