lørdag , 13 juli 2024
Home LEDELSE Russland: Presidentvalget foregikk i en kontekst av frykt
LEDELSE

Russland: Presidentvalget foregikk i en kontekst av frykt

Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP/SPUTNIK
Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP/SPUTNIK

Det konkluderte en russisk NGO som fremhevet valgprosessen var preget av brudd på stemmerett.

Presidentvalget som 17.mars 2024 ble avholdt i Russland vekket krasse kritikker fra menneskerettsorganisasjoner både lokalt og internasjonalt. Av organisasjonene er den russiske Golos. NGO-en offentliggjorde tirsdag 19. mars 2024 på sitt nettsted en pressemelding i forbindelse med valgorganiseringen. Pressemeldingen viser presidentvalget fant sted i Russland i en kontekst av frykt og menneskerettskrenkelser.

Golos rapporterer at i rundt 60 regioner ble velgere tvunget til å putte stemmesedler i urner takket være ekstern elektronisk stemmegivning. Dette er et system som hjalp statlige selskaper og organisasjoner til å sørge for at deres ansatte deltok i valget. I tillegg hevdet Golos at valget ble forbudt for internasjonale valgobservatører.

Restriksjoner på pressefriheten, ytringsfriheten og forsamlingsfriheten markerte også valgprosessen, skrev Golos. Grunnen med restriksjonene var at Russlands president Vladimir Putin 14.juli 2022 signerte en rekke lover som til denne dagen straffer hardt kritikk til russiske styrkers invasjon av Ukraina. I tillegg ble flere presidentkandidater fratatt valgdeltakelsen. Den sittende presidenten Vladimir Putin vant valget med 87,28% av stemmene.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *