lørdag , 22 juni 2024
Home LEDELSE Opposisjonsleder dømt til ett år i fengsel i Tunisia
LEDELSE

Opposisjonsleder dømt til ett år i fengsel i Tunisia

Rached Ghannouchi, leder for Ennahdha-partiet. Foto: Le Monde
Rached Ghannouchi, leder for Ennahdha-partiet. Foto: Le Monde

-Opposisjonsleder dømt in absentia

-Ennahdhas sjef tiltalt for å ha fremmet borgerkrig

-Påtalemyndighetene innga klagemål mot enda mer motstandere

Mandag 15.mai 2023 dømte det tunisiske rettsvesenet Rached Ghannouchi til ett år i fengsel. Det var et tinghus som avsa dommen i Tunis, hovedstad i Tunisia. Men Ghannouchi var ikke til stede i rettsmøtet. Ghannouchi fortalte at de tunisike påtalemyndighetene har  saksøkt ham av politiske grunner.  

Rached Ghannouchi er leder i Ennahdha. Dette er det islamistiske partiet i Tunisia. Ennahdha står sterkt mot Kais Saied-regimet. Den 17.april 2023 arresterte politiet Ghannouchi hjemmet sitt. Opposisjonslederen fikk varetektsfengslingen i dagene etter. Ghannouchi hevdet at å fjerne  alle de islamistiske partiene i Tunisia kan medføre borgerkrig. Det var i videoen Ghannouchi la inn  på sin Facebook-side før politimenn pågrep ham.

Siden februar har rundt ti motstandere sittet i fengsel for å ha utrykt seg fritt. Men påtalemyndighetene mener de har vært siktet for hvitvasking, brudd på statens sikkerhet, terrorisme, blant annet. Kais Saied vant presidentvalget i desember 2021. I 30.mars 2022 oppløste Saied nasjonalforsamlingen for å styre landet med jernhånd.

Den 9.mai 2023 medlte Amnesty International at enda fire motstandere skal snart stilles for retten i Tunisia. Det betyr to menneskerettsadvokater og to opposisjonspolitikere. De er mistenkt for «komplott mot statens sikkerhet». Amnesty International er en berømt internasjonal NGO for menneskerettigheter.

Fri Verden Media med Reuters 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *