Slik svarte Norges ambassade i USA til kamerunske krigsofre sin advokat som sendte klage mot den norsk-kamerunske separatistlederen til ICC. Kamerun, der forbrytelser mot menneskeheten skal ha blitt begått av Ayaba Cho, er ikke medlem av ICC og har aldri anerkjent dens juridiksjon.
Har advokat Nsahlai Emmanuel lurt kamerunske journalister vedrørende Ayaba Cho Lucas’ sak i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ? I forrige uke skrev avisen deres basert på opplysninger fra kamerunske medier, at norsk stat lovet til det amerikanske advokatfirmaet Nsahlai Law Firms et samarbeid for at den kamerunsk-norske separatistlederen stilles for ICC for forbrytelser mot menneskerheten i de engelsktalende regionene av Kamerun. Noe som ikke er akkurat det brev fra Norges ambassade i USA, som Fri Verden Media har fått, inneholder.
Brevet starter med påminnelse om at Norge 28.august 1998 signerte Roma-vedtektene og ratifiserte de 16.februar 2000. Ambassaden fortalte videre i brevet at i henhold til Roma-vedtektene samarbeider norsk stat med ICC i kamp mot sraffrihet for både krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Men Norges ambassade i USA konkluderte med at Ayaba Cho-saken kan behandles kun mellom ICC og norsk stat. Det innebærer at kun ICC-aktoren kan få Norge levere Ayaba Cho for en mulig rettssak.
Den amerikansk-kamerunske advokaten Emmanuel Nsahlai forsvarer ofres pårørende basert i USA. De anklager Ayaba Cho for å ha beordret fra norsk territorium summariske henrettelser av både sivile og soldater, kidnappinger for løsepenger, blant annet. Cho er leder for Ambazonia Defence Forces (ADF), en av flere væpnede grupper utplassert i det engelsktalende området av Kamerun. ADF har gjort front mot det kamerunske militæret for at landets nordveste og sørveste regioner blir et nytt land med navnet Ambazonia. Ayaba Cho er grunnlegger av Ambazonia governing council, en bevegelse ADF tilknyttes. Men Kamerun er ikke ICC-medlem selv om det signerte Roma-vedtektene 17.juillet 1998. Da kan Cho ikke saksøkes. Med mindre kamerunske myndigheter sender et brev til ICC for å anerkjenner domstolen sin juridiksjon.
Michel Biem Tong
Leave a comment