onsdag , 17 april 2024
Home ARBEIDSRETT Kina: Nordkoreanske arbeidere utnyttet som slaver
ARBEIDSRETT

Kina: Nordkoreanske arbeidere utnyttet som slaver

Nordkoreanere som har jobbet i Kina ble fratatt lønnene sine i de siste årene på grunn av at Kim-administrasjonen har brukt pengene deres for våpenlaging.

Den britiske radiokanalen BBC omtalte saken. Nordkoreanere jobbende i klesfabbrikker eid av Nord-Koreas stat sørøst for Kina, protesterte  11.januar 2024, rapporterte en tidligere norkoreansk diplomat til BBC. Protesten førte til angrep på toppsjefer som ble innelåst på kontorene sine av streikende. BBC tok kontakt med Cho Han-beom, en seniorforsker ved Korean Institute for National Unification. Han utdypet at   2500 arbeidere fra 15 selskaper deltok i streiken på Jilin provinsen.   

Ifølge tallene som radiokanalen la frem, jobber 100 000 nordkoreanere i utlandet, først og fremst nordøst for Kina. Arbeiderne tjente til sammen 740 millioner dollar ( 7 824 168 000 NOK) fra 2017 til 2023. Men en stor del av lønnene ble overført til Nord-Koreas stat som brukte den til å finansiere våpenlaging. Noen har jobbet uten lønn mens andre fikk kun 15% av lønnene sine. I tillegg har de jobbet i både tøffe og stresserende arbeidsforhold.

BBC opplyste at etter streiken kom nordkoreanske øvrighetspersoner på banen for å utbetale de skyldte lønnene til arbeiderne. Men hittil gjenstår millioner dollar ubetalt, skriver BBC. Kim Jong-un har styrt Nord-Korea i over 12 år. I dette landet kan å protestere føre til dødsstraff. 

Fri Verden Media-BBC  

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *