fredag , 19 juli 2024
Home LOVEN Kamerun: Rettssaken om drapet på Martinez Zogo startet
LOVEN

Kamerun: Rettssaken om drapet på Martinez Zogo startet

Det aller første rettsmøtet knyttet til drapet på journalisten  fant sted i et militært tribunal i Yaoundé. Flertallet av de tiltalte er hemmelige agenter.

Ifølge flere kamerunske medier startet rettssaken om drapet på journalisten Martinez Zogo mandag 25.mars 2024 i et militært tribunal i Kameruns hovedstad Yaounde. Alle de tiltalte var til stede i rettssalen unntatt journalisten Bruno Bidjang som ble innlagt på sykehus. Av de 17 tiltalte er forretningsmannen Jean Pierre Amougou Belinga, tidligere etterretningssjef Maxime Eko Eko, operasjonsleder i etterretningstjenesten oberstløytnant Justin Danwe og Bibeys ordfører Martin Savom. Bibey er en by som ligger sentralt i landet.

De fleste tiltalte har sittet i varetekt i over et år. De er anklaget for å ha enten medvirket, beordret eller hjulpet til drapet på Zogo på slutten av januar 2023. Ifølge den kamerunske straffeloven risikerer mennene minst livsvarig fengsel. Målet med det første rettsmøtet var å identifisere de forskjellige partene i saken.  

Charles Tchoungang er advokat til Jean Pierre Amougou Belinga. Han ba om at rettssaken ble direktesendt på den statlige TV-kanalen. Tchoungang lurte videre om hvem av Arsène Salomon Mbani Zogo (det som fødselattesten viser) eller Martinez Zogo (som står på journalisten sin vigselsattest) ble drept. Saken har blitt utsatt til 15.april for utlevering av listene over hver part sine vitner.

22.januar 2023 ble liket av Martinez Zogo funnet på Ebogo III, i utkanten av Yaounde, i en avansert tilstand av nedbrytning. Dager før ble radioverten i den private radiokanalen Amplitude FM, bortført og torturert på den grusomme måten. Før bortføringen ledet Martinez Zogo et program kalt «Embouteillage» (trafikkkork) der han avdekket en omfattende underslagsskandale i både finansdepartementet og presidentkontoret. Zogo navnga særlig Amougou Belinga som han mente var hovedmistenkt i skandalen. Amougou Belinga er best kjent for sitt tett forhold til den allmektige justisministeren Laurent Esso. Begge er sitert i flere drapssaker i Kamerun.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *