tirsdag , 16 april 2024
Home Uncategorized Kamerun: En journalist mistenkt i drapet på kollegaen sin
Uncategorized

Kamerun: En journalist mistenkt i drapet på kollegaen sin

Journalisten Bruno Bidjang ble pågrepet i forbindelse med drapet på radioverten Martinez Zogo.

Ifølge kamerunske medier ble nat til onsdag 7.februar 2024 Bruno Bidjang (31) pågrepet i forbindelse med drapet på radioverten Martinez Zogo. Bidjang er  journalist og sjef for det private mediekonsernet L’Anecdote i Kamerun. L’Anecodte tilhører forretningsmannen Jean Pierre Amougou Belinga som i nesten ett år har sittet i varetekt i tilknytning til saken. Bidjang sitter i varetektscelle i en gendarmkaserne i hovedstaden Yaoundé.

Bruno Bidjang var på flukt da gendarmer anholdt ham i Bafoussam, vest for landet. En forhørsdommer ved Yaounde militærrett avhørte ham før han plutselig forsvant og etterpå slo av mobilene sine. 6.februar 2023 tidlig morgen ble Bruno Bidjang sammen med sjefen hans Amougou Belinga pågrepet. Måneden etter ble den unge journalisten prøveløslatt.

Bruno Bidjang er blant de mistenkte i drapet på Martinez Zogo. Liket til Zogo ble funnet 22.januar 2023 i utkanten av Yaounde  i en avansert tilstand av forråtnelse. Før han ble bortført 17.januar 2023 avslørte programlederen i den private radiokanalen Amplitude FM, en korrupsjonsskandale i finansdepartementet. Zogo pekte på Amougou Belinga og finansministeren Louis Paul Motaze som han mente underslo statspenger for flere milliarder NOK.

Ifølge anklagepunkter fra sakdokumentet visste Bidjang beskjed om drapsplanen på Martinez Zogo. Da Amplitude FMs sjef opplyste korrupsjonsskandalen sendte Bidjang SMS til en venn som så slik ut : «Zogo har startet på nytt å provosere min sjef. Når vi vil reagere, vil det være uten nåde». Rapporter fra NGO-en Reporters Sans Frontières (Reportere Uten Grenser) viser at 17.januar 2023 sent i kveld ble Zogo faktisk torturert på den grove måten,  «uten nåde»,  ved Immeuble Ekang, en bygning i Yaounde tilhørende Amougou Belinga.

Flere kamerunske medier, journalister og menneskerettsorganisasjoner ba om løslatelse av Bruno Bidjang på grunn av at de mener pågripelsen kom etter han gjennom et viralt videoopptakk lagt inn på sosiale medier, oppfordret kamerunere til å protestere mot  matprishopp. Men det er Paul Chouta uenig i. Paul Chouta er kamerunsk journalist som har levd i eksil i Tyskland. På sin Facebook-side påstod Chouta at Bruno Bidjang ikke kan regnes som politisk fange:

-Bruno Bidjang skal tilbringe sin første natt i varetektscelle. Å få ham utgi seg for å være samvittighetsfange er svindel, skrev 7.februar 2024 kl 19:27 journalist til Cameroonweb.

Eks-etterretningssjefen, hans operasjonsleder og flere hemmelige agenter sitter også i varetekt i forbindelse med saken.  

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *