torsdag , 20 juni 2024
Home ARBEIDSRETT Irak: Flere funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet
ARBEIDSRETT

Irak: Flere funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet

Irakisk lov sikrer en kvote på 5% jobber i det offentlige, for mennesker som lever med funksjonshemming. Men funksjonshemmede er for mindre på arbeidsplasser.

Iraks stat krenker arbeidsrett til funksjonshemmede. Det skrev tirsdag 4.juni 2024 Human Rights Watch på sitt nettsted. Ifølge menneskerettsorganisasjonen feilet myndigheter, både de føderale og de lokale i Kurdistan regionen, å overholde lov vedtatt i 2013. Loven sikrer 5% jobber i det offentlige og 3% i den private sektor, for funksjonshemmede. I tillegg har staten ikke utført  statistiskk om arbeidsledighet av mennesker med funksjonshemming.

Irak er blant landene med verdens høyeste antall funksjonshemmede. Ifølge tallene offentliggjort i 2019 av den nasjonale kommisjonen for rettigheter til funksjonshemmede, lever 3 millioner mennesker i Irak med nedsatt funksjonsevne grunnet konflikter som herjer landet.

I det føderale Irak klagde kommisjonen overfor Human Rights Watch, på at de mangler mulighet til å saksøke ministre som ikke respektere 2013-loven om 5% i det offentlige. Med hensyn til den private sektoren risikerer arbeidsgivere 382 dollar (4028 NOK) i bot ved feilen i å oppfylle kvota på 3% jobber for funksjonshemmede. Men ingen arbeidsgiver har blitt stilt for retten.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *