tirsdag , 3 desember 2024
Home LOVEN Frankrike: EU dømte staten for tøffe livsforhold i mottaksleirer
LOVEN

Frankrike: EU dømte staten for tøffe livsforhold i mottaksleirer

Fransk stat vil utbetale titusenvis euro i kompensajon til ofrenes pårørende i forbindelse med uavhengighetskrig i Algerie.

Ifølge fransk avis Le Monde, dømte Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) Frankrike 4.april 2024 for dårlige levekår i  mottaksleirer for harkiene rett etter Algeries uavhengighetskrig. Krigen foregikk fra 1954 til 1962. Ifølge kjennelsen var mottaksleirene  i en tilstand som på 1960-og 1970-tallet «ikke var kompatibel med respekt for menneskeverd». «Harki» er en algerisk folkegruppe som krigere støttet Frankrikes bevæpnede styrker i Algeria for opprettelse av et fransk Algerie.  

Fem franske borgere med «harkisk» bakgrunn, sendte klagene mot Frankrikes stat til EMD. De var født mellom 1957 og 1969.  Saksøkerne mente deres pårørende opplevde blant annet åpningen av brevene deres, omfordeling av sosiale ytelser til familien deres, til leirutgifter og deres skolegang på en skole internt i strukturen, utenfor det felles lovlige utdanningssystemet.

Av denne grunn ble den franske staten dømt til å utbetale 19 500 euros (226 783 NOK) til fire av de saksøkerne. Den femte tapte saken på grunn av at FLN henrettet hans far  i 1957 og at han ankom Frankrike i 1980. FLN var frigjøringsbevegelse i Algerie under uavhengighetskrigen. Før EU-rettsavgjørelsen dømte interne forvaltningsdomstoler Frankrikes stat til 15000 euro ( 174 448 NOK) i kompensasjon. Men EMD mente beløpet ikke var tilstrekkelig.

Fri Verden Media-Le Monde

Støtt oss her, bidra till en fri presse

kr
Gi en donasjon wdgk loader image
Written by
Michel Biem Tong

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *