lørdag , 22 juni 2024
Home SIKKERHET En journalist i Kamerun utsatt for drapstrusler
SIKKERHET

En journalist i Kamerun utsatt for drapstrusler

Foto: Facebook

Journalisten er tvunget til å gjemme seg på ukjent sted for å unngå vilkårlig arrest eller drap.  Han sier at han er fanget i maktkamp innenfor Paul Biya-regimet.

Tirsdag 21.november 2023 meldte den kamerunske nettavisen 237online om at journalisten Elie Baho var savnet. Elie Baho jobber for den privateide avisen Le Zénith. Lørdag morgen fikk Fri Verden Media livstegn til journalisten. Elie Baho fortalte at han er etterlyst og har fått flere drapstrusler fra en adjutant tilknyttet Division de la Sécurité Militaire (SEMIL). SEMIL er en avdeling i det kamerunske forsvarsdepartementet som har ansvaret for militær etterretningstjeneste. Elie Baho la til at trusselmeldingene som han har fått dreier seg om hans støtte til én av partene involvert i maktkamp for å overta etter den 90 år gamle presidenten Paul Biya. Biya har styrt landet i over 40 år.  

Akkurat nå er det meldt av kamerunske medier om rivaliteter mellom Bulu- og Nanga-klaner innenfor Biya-regimet. Bulu og nanga er etniske grupper som befinnes både sentrum og sør i Kamerun. Paul Biya er opprinnelig fra bulu-folkegruppen mens hans kone Chantal Biya tilhører nanga-etnisk gruppe.

Bulu-klanen ønsker at Biya sin eldste sønn Franck Biya overtar makten om den nåværende presidenten ikke har fysiske kapasiteter for å styre fortsatt landet. På den annen side står det nanga-klanen ledet av Ferdinand Ngoh Ngoh. Ngoh Ngoh er generalsekretær i presidentkontoret og har et tett forhold til førstedama Chantal Biya.

I det siste har dette sammenstøtet påvirket nasjonalforsamlingen. Der planlegger bulu-klanen å få kontroll på generalsekretariatet. Den klarte å utnevne fredag 24.november 2023 André Noel Essiane til dette vervet mens nasjonalforsamlingens president Cavaye Yeguie Djibril (som noen troverdige kilder mener støttes av Ngoh Ngoh) foretrakk sin stabssjef Boukar Abdourahim som generalsekretær. André Noel Essiane var Sangmelima ordfører, en by sør i landet der presidenten Paul Biya er født. Journalisten Elie Baho forklarte overfor Fri Verden Media at han er forfulgt for å være stående for Ngoh Ngoh sin klan.

Kamerun er ifølge Reporters Sans Frontières (Reportere Uten Grenser) ett av de 50 farligste landene i verden for pressefriheten. Tidligere i år ble to journalister drept i Kamerun. 22.januar 2023 ble liket av programlederen Martinez Zogo funnet i utkanten av hovedstaden Yaoundé, etter å ha blitt kidnappet dager før. Zogo var sjef for den private radiostasjonen Amplitude FM. Før bortføringen avslørte han gjennom et program kalt «Embouteillage» (trafikkkork), en korrupsjonsskandale i finansdepartementet. Uker etter ble Jean Jacques Ola Bebe myrdet. Journalisten undersøkte drapet på Martinez Zogo han jobbet sammen med i fortid.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Articles