torsdag , 21 november 2024
Home LEDELSE Nederland: Statsminister beklager seg til slaveris ofre
LEDELSE

Nederland: Statsminister beklager seg til slaveris ofre

Mark Rutte angret etter landets rolle i hundrevis år med slaveri. Ofrene ville at det gjøres i 1.juillet 2023 da menneskehandel endet for 150 år siden.

Mandag 19.desember 2022 ba statsminister for Nederland om unnskyldning for rolle myndigheter spillet under 250 år med slaveri. Mark Rutte anset denne menneskehandelen som forbrytelse mot menneskeheten : « I dag ber jeg om unnskyldning på vegne av nederlandsk regjeringen for statens handlinger i fortid. Jeg ber om unnskylding til alle slaver verdenen over etter døden samtidig til etterkommerne deres”, erklærte Rute.

Dette mea culpa ble hyllet av statsminister for Surinam Sint Marteen. Surinam er land som finnes i Sør-Amerika og var nederlandsk koloni.  Ifølge Marteen er det en historistisk fremskritt. Men lederen mente at det måtte gå sammen med konkrete handlinger og dialog. Noen av organisasjonene som merker slaveri i Surinam ønsket at disse unnskyldningene fremstilles den 1. juillet 2023. På denne datoen tok slaveri slutt for 150 år siden.

På sin del sa Armand Zunder at Mark Ruttes utallelse manglet navn til de ansvarlige for forbrytelsen. Armand Zunder er president for nasjonal kommisjon for oppreisning i Surinam. Nederlandsk regjeringen har vurdert mange arrangementer neste år i forbindelse med kampen mot slaveri i tillegg til hjelp på 200 millioner euro for sosiale initiativer. Men ifølge Zunder er det ikke nok, for han heller forventet milliarder. Mellom 1500 og 1600-tallet hadde Nederland beriket seg på slavenhandel.

Fri Verden Media

Støtt oss her, bidra till en fri presse

kr
Gi en donasjon wdgk loader image
Written by
Michel Biem Tong

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *