tirsdag , 16 april 2024
Home HUMANITAER Afghanske flyktninger utsatt for vilkårlig arrest i Pakistan
HUMANITAER

Afghanske flyktninger utsatt for vilkårlig arrest i Pakistan

Afghanske flyktninger legger frem passene sine. Foto: Le Point
Afghanske flyktninger legger frem passene sine. Foto: Le Point

-Flyktninger er på flukt fra forfølgelser i hjemlandet sitt

– Behandling av asylsøknadene tar lang tid og det påvirker asylsøkeres livsforhold

Flyktninger og asylsøkere fra Afghanistan er utsatt for  mishandling i nabolandet Pakistan. Det meldte 20.juni 2023 Amnesty International. Det var på verdensdagen for flyktninger. Amnesty International er en verdensdekkende menneskerettsorganisasjon.

Amnesty International har skrevet at afghanske asylsøkere har møtt forfølgelse, mobbing og vilkårlig arrest i Pakistan. Dessuten er de  regelmessig utsatt for trusler med  å bli tvangsreturnert til Afghanistan. I tillegg har mennesker på flukt klagd på at asylsøknadenes behandlingstid er for lang. Konsekvensen er at uten registreringskort fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), er det vanskelig for asylsøkerne å få mobilnummer eller åpne bankkonto. Derfor kan de ikke motta penger fra hjemlandet sitt. De mangler også mulighet til å skrive under husleiekontrakt eller å skaffe godt betalte jobber.

Å flytte til et tredje land er et annet skjær i sjøen for afghanere på flukt i Pakistan. Amnesty International forklarte at land som Tyskland, Canada, Storbritannia og USA ikke  lenger har ambassade i Afghanistan.

I Pakistan er visumprosessen forvansket.  NGO-en tok eksempel av Tyskland som i oktober 2022 iverksatte et visumprogram. Programmet dreier seg om flytting av 1000 afghanere utsatt for forfølgelser, som hvert år får reise til Tyskland. Men inntil juni 2023, venter asylsøkerne fortsatt på visumet.  

I august 2021 overtok talibaner makten i Afghanistan etter 20 års USA-ledelse. Taliban-regimet innførte strenge regler, spesielt mot kvinner og jenter. Dette diktaturet har ført til at 3,7 millioner afghanere flyktet til Pakistan. Tallet er fra UNHCR. 

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *